MENU...
Facebook

Celiakia

Celiakia jest to schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach.

Gluten jest białkiem występującym w ziarnach pszenicy, jęczmienia i ryżu, co oznacza, że dieta chorego nie może zawierać wielu podstawowych produktów spożywczych, takich jak, na przykład, chleb czy rozmaite płatki śniadaniowe, a także potraw w rodzaju pizzy czy makaronu.
Na celiakię choruje się zwykle przez całe życie, obserwuje się ją u osób genetycznie na nią podatnych, a jedyna jak dotąd terapia polega na całkowitym wyeliminowaniu z diety glutenu. Szacuje się, że na chorobę tę cierpi ponad 1 milion Europejczyków.

Choroba atakuje głównie jelito cienkie. W razie spożycia pokarmu zawierającego gluten, pobudzone zostają komórki odpornościowe w jelicie cienkim, co w konsekwencji prowadzi do stanu zapalnego i uszkodzenia miejscowego organu. W ten sposób zakłócony zostaje prawidłowy proces trawienia i wchłaniania pokarmów. W przypadku choroby nie leczonej, efektem mogą być poważne komplikacje zdrowotne - utrata masy ciała, pojawienie się różnego rodzaju niedoborów, jak na przykład anemii, a także inne problemów, m.in. biegunki.

Objawy nie leczonej celiakii mogą być różne, w zależności od człowieka, co więcej, nie zawsze dotyczą one układu trawiennego, co może nieraz utrudnić diagnozę. Pacjenci stosujący dietę bezglutenową jeszcze przed dokładnym zbadaniem ich przez gastroenterologa, narażają się na błędną diagnozę lub późne wykrycie choroby.
Dokładne przyczyny celiakii i jej konsekwencje dla zdrowia bada obecnie kilka zespołów ekspertów.