Każda
kobieta w ciąży w czasie pierwszej wizyty u ginekologa powinna mieć
zlecone oznaczenie stężenia glukozy na czczo we krwi żylnej. Jeśli
stężenie glukozy przekracza 125 mg/dl to należy rozpoznać cukrzycę
ciążową. Natomiast wartość poniżej 100 mg/dl jest wynikiem prawidłowym i
w tych przypadkach należy powtórzyć diagnostykę w kierunku cukrzycy
między 24 a 28 tygodniem ciąży. Zalecany schemat wykrywania cukrzycy w
ciąży może być dwustopniowy i obejmuje test przesiewowy i diagnostyczny.
Test przesiewowy
Test
przeprowadza się między 24 a 28 tygodniem ciąży i nie wymaga badania
glikemii na czczo. Bada się poziom glukozy we krwi żylnej w 1 godzinę po
doustnym podaniu 50 g glukozy. Przy stężeniu glukozy powyżej 180mg/dl
rozpoznajemy cukrzycę ciężarnych. Natomiast poziom glukozy po 1 godzinie
o wartości między 140 a 180 mg/dl jest wskazaniem do wykonania testu
diagnostycznego.
Test diagnostyczny
Test
ten wykonuje się na czczo, 8-14 godzin po ostatnim posiłku. Trzy dni
przed wykonaniem testu nie należy stosować ograniczeń węglowodanów. Krew
pobiera się na czczo i 2 godziny od wypicia 75 g glukozy rozpuszczonej w
250-300 ml wody w ciągu 5 min. W tym czasie należy siedzieć, nie można
przyjmować jakiegokolwiek pożywienia i nie można palić papierosów. Jeśli
stężenie glukozy przekracza 140 mg/dl to rozpoznajemy cukrzycę ciążową.
Jak leczyć cukrzycę ciążową?
Kobiety
z rozpoznaną cukrzycą ciążową powinny znajdować się pod opieką ośrodka
wyspecjalizowanego w tego typu przypadkach. Potrzebna jest współpraca
lekarza położnika, diabetologa oraz dietetyka. Leczenie rozpoczyna się
od diety. Ilość kalorii dostarczanych z posiłkiem musi być dostosowana
do okresu ciąży, masy ciała ciężarnej i jej aktywności fizycznej. Około
35-40% kalorii powinny dostarczać węglowodany złożone, 20-25% białka, a
30-35% tłuszcze. Insulinę włącza się wówczas , gdy poziom glukozy na
czczo przekracza 95 mg/dl lub w 2 godziny po posiłku 120 mg/dl. Dla
prawidłowego przebiegu ciąży należy uzyskać wartości glikemii na czczo w
granicach 60-90 mg/dl, przed posiłkami 60-105 mg/dl, w 1 godzinę po
posiłku <140 mg/dl, w 2h po posiłku <120 mg/dl, a w nocy >60
mg/dl.W poradni każda przyszła mama dostanie gleukometr , czyli aparat
do pomiaru glukozy z kropli krwi pobranej z opuszki palca. Badanie
będzie sama wykonywała kilka razy dziennie. Nie może sobie pozwolić na
kulinarne szaleństwa, ponieważ to, co zjada wpływa na poziomem cukru we
krwi. Jeśli pomimo przestrzegania diety, stężenia glukozy we krwi są za
wysokie, nie obędzie się bez insuliny w zastrzykach (w ciąży nie można
brać doustnych leków przeciwcukrzycowych!). W ostatnim miesiącu ciąży
lekarz może skierować mamę do szpitala, aby do porodu była pod fachową
opieką.
Poród i połóg u kobiety chorej na cukrzycę ciążową
Cukrzyca
ciężarnych nie oznacza pożegnania się z myślą o porodzie siłami natury.
Jednak jednym z najczęstszych skutków cukrzycy jest nadmierny wzrost
malca – nawet do 5 kg . W takiej sytuacji naturalny poród jest zbyt
ryzykowny i lekarz zaleca cesarskie cięcie. Po porodzie zwykle kobiety
te nie wymagają insulinoterapii, choroba zwykle ustępuje, ale po 6-12
tygodniach od porodu należy ponownie wykonać test obciążenia 75 g
glukozy celem jednoznacznego wykluczenia lub potwierdzenia cukrzycy typu
2 lub typu MODY.
Trzy zasady diety cukrzycowej mam: