Istnieją pokarmy, które mogą PODWYŻSZAĆ ciśnienie tętnicze krwi i są to m.in.:
Potrawy o dużej zawartości sodu.
Pierwszą rzeczą, jaką powinny zrobić osoby mające nadciśnienie lub
obawiające się go, jest ograniczenie spożycia soli. Ale nawet jeśli nie
chorujesz na nadciśnienie, nie przesadzaj z solą, bo sól może sprzyjać
uszkodzeniom naczyń mózgowych i zwiększać ryzyko udaru mózgu na innej
drodze, niż przez wysokie ciśnienie krwi. Jeżeli zaś masz nadciśnienie i
do tego chorujesz na nerki lub serce, to ograniczenie spożycia soli
jest konieczne. Łatwą drogą odzwyczajania się od soli jest stopniowe
ograniczanie jej spożycia, powolne odejmowanie sobie po szczypcie soli,
aż do wręcz całkowitego jej wyeliminowania. Sól można też do pewnego
stopnia zastąpić dodawaniem do potraw ziół i przypraw ziołowych.
Alkohol.
Alkohol w każdej postaci, czyli piwo, wino, wódka czy drinki, bez
wątpienia podnoszą ciśnienie krwi. Im więcej się pije, tym wyższego
ciśnienia krwi należy się spodziewać. Nieumiarkowane picie alkoholu
może, wg niektórych ekspertów, spowodować wzrost ciśnienia nawet o
kilkadziesiąt mm Hg. Ale ciśnienie krwi ma tendencję spadkową, jeśli
odstawi się alkohol. Należy tez pamiętać, że picie alkoholu może
zniszczyć i zahamować działanie przyjmowanych już leków i korzyści
wynikających ze stosowania właściwej diety.
Natomiast jest wiele pokarmów, które mogą OBNIŻAĆ ciśnienie, z których naprawdę warto skorzystać, a należą do niech:
Czosnek.
Jest legendarnym lekiem ludowym, stosowany od wieków, także w leczeniu
nadciśnienia. Wpływ na obniżenie ciśnienia krwi ma czosnek a także
cebula, zarówno gotowane, jak i surowe, wydaje się jednak, że surowy
czosnek jest bardziej skuteczny.
Tłuste ryby.
Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 zawarte w niektórych rybach
morskich równie skutecznie redukują ciśnienie krwi co propranolol,
popularny lek na nadciśnienie. Z przeprowadzonych badań wynika, że u
osób z umiarkowanym nadciśnieniem tętniczym uzyskano istotny spadek
ciśnienia, zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego, po jedzeniu 2000 mg
kwasów tłuszczowych omega-3 przez 3 miesiące. Odpowiada to 100 g
świeżej makreli, 115 g łososia z puszki lub 200 g sardynek z puszki. Dla
kontrolowania ciśnienia tętniczego wystarcza czasami niewielka ilość
ryb – i to tylko 3 razy w tygodniu. Dodawanie do takiej diety tranu w
kapsułkach nie powoduje już dalszego spadku ciśnienia, ale kapsułki
takie są skuteczne u osób, które ryb nie jedzą. Dodatkowe działanie mogą
mieć inne składniki zawarte w rybach, zwłaszcza morskich, takie jak
potas i selen. Dużo kwasów omega-3 znajduje się też w nasionach lnu,
więc należy je dodawać jak najczęściej do potraw i wypieków.
Warzywa i owoce.
Przeciwutleniacze zwiększają ilość prostacykliny - substancji, która
rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Potwierdzeniem
tej koncepcji może być działanie witaminy C. Znacznie więcej przypadków
nadciśnienia i udarów mózgu stwierdza się u osób spożywających bardzo
mało witaminy C. Warzywa i owoce to również dobre źródło potasu, wapnia i
magnezu, mających również wpływ na ciśnienie krwi.
Oliwa.
Zwiększenie spożycia oliwy z oliwek również może pomóc kontrolować
nadciśnienie tętnicze. Liczne badania przeprowadzone na uniwersytetach
dowodzą, że u osób spożywających oliwę, wartości ciśnienia krwi są
niższe niż u osób jej nie jedzących. Z kolei u jedzących dużo masła,
wyższe.
Zalecenia dietetyczne dla nadciśnieniowców:
- unikaj kawy i mocnej herbaty,
- jeśli palisz papierosy – rzuć palenie,
- jeśli masz nadwagę, pozbądź się jej,
- unikaj potraw powodujących wzdęcia, a więc warzyw strączkowych suchych, gotowanej kapusty, ogórków i świeżego pieczywa,
- ogranicz spożycie wywarów z kości, mięsa i ryb, a także wędlin, konserw i kiszonek,
-
jedz jak najwięcej wszelkiego rodzaju owoców i warzyw, które obniżają
ciśnienie krwi za pośrednictwem znanych i jeszcze nie znanych czynników,
w tym przede wszystkim czosnek i selery,
- jedz ryby bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki – co najmniej 3 razy w tygodniu,
- ogranicz spożycie alkoholu, unikaj nadużyć alkoholu – powodują znaczne podwyższenie ciśnienia krwi,
Co zatem wynika z powyższych przykładów?
Otóż
to, że fatalnie działa stres, palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu,
należy się więc zastanowić nad zmianą trybu życia. Musimy zwłaszcza
wygospodarować trochę czasu na relaks, ponieważ wtedy nadnercza
wydzielają mniej substancji podnoszących ciśnienie.
Umiarkowane
ćwiczenia mogą zredukować górne ciśnienie nawet o 10 mmHg, a dolne o 5
mmHg. Jednak jeśli masz duże nadciśnienie, nie zaczynaj nagle treningu,
bo może to grozić zawałem. Omów ze swoim lekarzem, jaka aktywność będzie
dla ciebie najlepsza.