MENU...
Facebook

Kompendium wiedzdy o cukrzycy

W poprzednich miesiącach opisywaliśmy w poszczególnych artykułach problemy związane z cukrzycą takie jak np. co to w ogóle za schorzenie, dieta, aktywność fizyczna w trakcie choroby itd.W tym artykule podsumujemy wszystko co ma związek z tą chorobą.

Jedno jest pewne, jest to jednostka chorobowa na która cierpi w Polsce według statystyk ok. 2,5 mln osób. A to przypadki zdiagnozowane, bo jest prawie  drugie tyle osób z tym schorzeniem, które funkcjonują a o niej niestety nie wiedzą.

Cukrzyca jest chorobą, która, jest efektem niedoboru w organizmie insuliny, czyli hormonu produkowanego przez trzustkę. Insulina ma znaczący wpływ na to, jak przebiegają procesy przemiany materii zachodzące u człowieka, ponieważ bierze udział w ich regulacji. Niedobór tak ważnego hormonu w organizmie powoduje hiperglikemię, czyli podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Prawidłowy poziom cukru we krwi, pobieranej na czczo wynosi do 100 mg/dl. Przekroczenie wartości 125 mg/dl jest charakterystyczne dla cukrzycy.

Objawy które mogą u siebie zauważyć chorzy to:

  • uczucie suchości w jamie ustnej bądź wzmożone pragnienie,
  • częstomocz,
  • utrata wagi lub tycie,
  • trudno gojące się rany i skaleczenia,
  • nieostre widzenie w szczególności na odległość,
  • zmęczenie i towarzysząca mu senność.

Wyróżniamy dwa główne typy cukrzycy:

  • typu I – nazywana także insulinozależną lub typu dziecięcego – jest spowodowana rzeczywistym brakiem insuliny na skutek uszkodzenia komórek beta wysp Langerhansa trzustki. A to właśnie te komórki są zdolne wytwarzać ten hormon. Choroba pojawia się najczęściej u dzieci i osób młodych, choć może się rozpocząć nawet po 80. roku życia. Leczenie wymaga stałego podawania insuliny oraz właściwego odżywiania i wysiłku fizycznego. Na ten typ choruje ok. 15-20% chorych.
  • typu II – nazywana cukrzycą dorosłych lub  insulinoniezależną - przyczyną podwyższonego poziomu cukru jest nieprawidłowe działanie w organizmie insuliny to znaczy oporność na jej  działanie. Schorzeniu tego typu towarzyszy otyłość oraz bardzo często nadciśnienie tętnicze. Występuje głównie u osób starszych. Początkowo leczenie tej choroby opiera się na stosowaniu odpowiedniej diety, stosowaniu doustnych leków przeciwcukrzycowych. Na ten typ choruje ok. 80-85% chorych.

Wyróżnia się ponadto dwa inne typy, specyficzne i charakterystyczne co prawda, cukrzycy tzn. u ciężarnych i wtórną. Ta pierwsza pojawia się w okresie ciąży i jest zazwyczaj spowodowana zmianami  fizjologicznymi tego stanu. Po urodzeniu dziecka zwykle mija choć jest niebezpieczeństwo, że u 1/3 kobiet przeradza się ona w cukrzycę typu II.

Cukrzyca wtórna stanowi ok. 2-3% wszystkich przypadków cukrzycy w Europie i Ameryce. Najczęstsze przyczyny jej występowania można podzielić na:

  • polekowe
  • niektóre choroby gruczołów dokrewnych  - choroba i zespół Cushinga, akromegalia, nadczynność tarczycy, guz chromochłonny nadnerczy, guz wydzielający glucagon. 
  • genetycznie uwarunkowane choroby przemiany materii – hemochromatoza,
  • choroby trzustki - przewlekłe zapalenie trzustki, rak trzustki, stan po operacyjnym usunięciu trzustki. 
  • cukrzyca na tle niedostatecznego i wadliwego odżywiania - występuje głównie wśród ludności tubylczej strefy międzyzwrotnikowej w krajach Azji, Afryki i Ameryki Południowej, w których niedożywienie i głód są powszechne.

Jednym z podstawowych zaleceń w okresie zachorowania na cukrzyce jest odpowiednia dieta a także aktywność fizyczna, która musi być odpowiednio dostosowana do stanu chorego. Jeśli chodzi o dietę obowiązuje „zakaz” ( to znaczy ograniczanie w miarę możliwości, ale sumiennie) spożywania:

  • maki żytniej, czyli np. świeżego pieczywa, ale także potraw odsmażanych i smażonych jak np. naleśniki,
  • serów  tłustych, topionych, pleśniowych,
  • tłuszczy stałych – m.in. smalcu,
  • mięsa tłustego,
  • śmietany.
Należy również pamiętać, że samowolnie nie można zmieniać pory posiłków, a tym bardziej ich pomijać czy spożywać ich niepełnych albo zmieniać ich skład.

 Jeśli pojawi się konieczność podawania insuliny to podajemy ja w sposób następujący:

  • w  miejscu zastrzyku należ skórę zdezynfekować, np. spirytusem salicylowym lub gotowymi chusteczkami nasączonymi substancja odkażającą.
  • Napinamy fałd skórny i wprowadzamy igłę pod kątem 900 lub 450 w przypadku dzieci i osób szczupłych. 
  • Naciskamy na tłok pena ale niezbyt szybko bo może to spowodować niepotrzebny ból.  
  • Po wykonaniu zastrzyku należy pozostawić jeszcze kilka sekund igłę w skórze aby insulina nie wyciekła a tym samym aby podana dawka nie była za mała.

Samo przechowywanie insuliny wymaga również specyficznych warunków tj. w chłodnym miejscu, w lodówce w temperaturze 20-80C,  fiolkę która aktualnie używamy w temperaturze pokojowej nie dłużej niż jeden miesiąc. Pamiętajmy aby nie wystawiać insulin na działanie skrajnych temperatur, czyli powyżej 300C ale również poniżej 20C.

To co istotne w czasie choroby, nie tylko dla samych chorych, ale i otoczenia w którym żyją, to możliwość wystąpienia niedocukrzenia, czyli hipoglikemii. Jest to jedno z powikłań występujących przy cukrzycy. Oznacza ono zbyt niski poziom glukozy we krwi, może towarzyszyć zarówno cukrzycy typu I jak i II.  Notuje się wówczas stężenie glukozy poniżej 55 mg/dl.

Najczęstsze objawy hipoglikemii to:

  • przyspieszone bicie serca,
  • zimne poty,
  • drżenie mięśniowe,
  • napad wilczego głodu,
  • zaburzenia myślenia,
  • zaburzenia orientacji lub mowy,
  • zaburzenie ostrości widzenia, 
  • bóle głowy,
  • nieadekwatne do sytuacji zachowania.

W takim przypadku należy pomóc pacjentowi lub on sam sobie pomaga spożywając  doustne ok. 1 łyżki stołowej glukozy. Mogą to być tabletki, napoje słodzone cukrem lub glukozą, bądź dostępne w aptekach saszetki glukozy 1 WW, które można mieć zawsze przy sobie. Cukier powinien się podnieść po ok. 10 minutach.

Cukrzyca jest to choroba przewlekła, której nie wolno bagatelizować a ku przestrodze przypominamy powikłania które mogą wystąpić w trakcie trwania choroby.

  • Retinopatia cukrzycowa, czyli zespół zmian naczyniowo-zwyrodnieniowych w siatkówce oka, który w kolejnych latach powoduje znaczne upośledzenie wzroku,na w niektórych skrajnych przypadkach prowadzi do jego utraty
  • Stwardnienie kłębuszków nerkowych, co objawia się utratą białka z moczem, funkcja filtracyjna nerek stopniowo jest upośledzana, pojawiają się zarówno nadciśnienie jak również zmiany zwyrodnieniowe na dnie oka,
  • Neuropatia cukrzycowa są  to symetryczne zaburzenia czuciowo-ruchowe, zwłaszcza w obrębie stóp i podudzi,
  • Zmiany zgorzelinowe tkanek objawiające się najczęściej występowaniem owrzodzeń a także martwicy, która na ogół przebiega bezbólowo, na palcach lub pięcie. Ma ona dwie odmiany: martwica sucha bądź wilgotna. Szczególnie ta druga trudno się goi, rozszerza się ponadto łatwo ją zainfekować bakteriami a nawet grzybicami co dodatkowo utrudnia jej leczenie bo staje się ona oporna na leki. W wyniku tego powstaje stopa cukrzycowa. Neuropatia cukrzycowa wzmaga również rozwój stopy cukrzycowej jak również zła pielęgnacja, urazy, ciasne i gumowe obuwie.