MAGNEZ - makroelement pełniący wiele ważnych funkcji w życiu człowieka.
Pod względem ilościowym, to czwarty pierwiastek w całym organizmie człowieka:
u niemowlęcia znajduje się około 760 mg magnezu, organizm człowieka dorosłego zawiera
około
20 – 35g tego pierwiastka, natomiast u osób starszych zawartość magnezu
zmniejsza się o 20 – 40% porównując do organizmu dziecka.
Najwięcej magnezu, czyli około 50 – 60% zmagazynowane jest w kościach, 27%
w mięśniach, 19% w innych tkankach miękkich, a we krwi zaledwie 1% zasobów magnezu.
Rola magnezu w procesach fizjologicznych.
Magnez jest niezbędny w wielu procesach fizjologicznych zachodzących w organizmie.
Uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu układu:
Gospodarka magnezowa.
Magnez wchłaniany jest w całym przewodzie pokarmowym, jednak największa adsorpcja
tego pierwiastka jest w jelicie cienkim (ok. 78%).
Jest
to pierwiastek o stosunkowo niskiej przyswajalności, średnio tylko 30%
magnezu ulega wchłonięciu w organizmie. Najbardziej przyswajalny magnez
jest ten, znajdujący się w mleku ludzkim (80 – 90%). Istnieje wiele czynników ułatwiających wchłanianie magnezu w organizmie, są to m. in.:
Występują również czynniki, które obniżają wchłanianie magnezu w organizmie i są to:
Niedobór magnezu a hipomagnezemia.
Często te dwa terminy stosowane są zamienne, jednak należy rozróżniać ich znaczenie.
Niedobór
magnezu – oznacza obniżenie stężenia magnezu całkowitego w organizmie
poniżej pewnej ustalonej granicy, natomiast hipomagnezemia - jest to
obniżony poziom magnezu we krwi.
Niedobór magnezu może być konsekwencją:
Niedobór magnezu w organizmie może się objawiać:
Zalecane dzienne zapotrzebowanie na magnez.
Dobowe zapotrzebowanie organizmu na magnez jest bardzo zróżnicowany w zależności od wieku, płci, rozwoju, tempa wzrostu czy stanu metabolicznego:
Źródło magnezu w naturze.
Największą ilość magnezu ma kakao, orzeszki bukowe oraz popularna teraz soja oraz olej
sojowy. W codziennej diecie na pewno nie powinno zabraknąć produktów roślinnych,
szczególnie ziaren zbóż i zielonych części roślin tj. kasza gryczana, płatki owsiane, otręby,
szpinak,
jak również ciecierzyca, fasola, groch. Dużą ilość magnezu mają także
figi, orzechy, banany, mleko, ziemniaki, migdały, pestki dyni, ser żółty
oraz ryby (dorsz, makrela).