Nalewki mają dobroczynne działanie na nasz organizm, dobry smak, wygląd i zapach. Znajdujące się w owocach i innych częściach roślin substancje biologicznie czynne pomagają w przywracaniu prawidłowego funkcjonowania organizmu, zapobiegając powstawaniu chorób i wspomagając jego siły obronne.
Różnorodne likiery i nalewki lecznicze na bazie alkoholu są bardzo smacznym napojem, którym można poczęstować gości czy też rozkoszować się ich smakiem w długie zimowe wieczory.
Domowe nalewki mają od 30 do 70% alkoholu, a ich przyrządzanie kiedyś było ceremonią. Zioła mieszano według przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów.
Jeśli sami macie ochotę i czas, przyrządźcie sobie nalewkę.
Warto wiedzieć jak je kiedyś robiono.
Najpierw zebrane owoce wieszano nad spirytusem lub zalewano okowitą. Zaszpuntowane beczki z zawartością przechowywano w piwnicach, wystawiano na słońce lub przechowywano w specjalnie wykopanych dołach i zasypywano ziemią. Beczki musiały tak przeleżeć od kilku miesięcy do trzech lat. Następnie rozlewano nalewkę do butelek, ale z degustacją czekano jeszcze pół roku. Każdą biesiadę rozpoczynał kieliszeczek piołunówki na apetyt.
Może jednak warto odnaleźć stare zakurzone przepisy i samemu przygotować trunek bez konserwantów i innej chemii, unikalny, smaczny, a także leczniczy.
Na początek kilka przydatnych rad:
Poniżej podajemy cały zestaw nalewek na różne dolegliwości.
Wytrawna Wiśniówka- rozgrzewa
Składniki: 1,5 kg wiśni, 20 dag cukru, 0,5 l spirytusu 95 %, 0,5 l wódki 40 %
Wiśnie
opłucz, wydryluj, wsyp do słoja, dodaj kilka pestek i cukier, zalej
spirytusem i odstaw na 6 tygodni. Nalew zlej do innego naczynia,
zamknij, odstaw. Owoce zalej wódką i maceruj około 3 tygodni, ponownie
wytworzony nalew zlej, a owoce odciśnij, połącz wszystkie płyny i
przefiltruj. Rozlej nalewkę do butelek, dokładnie zamknij, odstaw na 6
miesięcy. Według tego przepisu można przygotować także nalewkę
czereśniową.
Brzoskwiniowa- na serce i układ krwionośny
Składniki : 1 kg brzoskwiń, 50 dag cukru, 4 szklanki wódki, 1 szklanka spirytusu, laska wanilii.
Brzoskwinie
umyj, osusz, przekrój na pół, ułóż w słoju, dodaj rozciętą wanilię,
zasyp cukrem, przykryj, zostaw na noc. Dodaj 3 nasionka z rozbitych
pestek, zalej brzoskwinie wódką i spirytusem, szczelnie zamknij,
pozostaw na 3 tygodnie na słońcu, często potrząsając słojem. Zdejmij
słój z owocami ze słońca, odstaw jeszcze na 2 tygodnie w ciepłe, ale
nienasłonecznione miejsce, zlej płyn, dokładnie przefiltruj, zlej do
butelek, odstaw na pół roku. Owoce z nalewki można wykorzystać do
deserów, sałatek owocowych czy dekoracji.
Agrestowa z wanilią- wzmacnia
Składniki: 1 kg agrestu, 0,75 czystej wódki, 0,25 spirytusu, 40 dag cukru, kawałek korzenia imbiru, laska wanilii.
Dobrze
dojrzały agrest przebierz, dokładnie opłucz, osącz, usuń ogonki i
szypułki. Wsyp do szklanego słoja, lekko rozgnieć tak, by owoce
popękały. Dodaj cukier laskę wanilii, obrany imbir i alkohol. Słój
szczelnie zamknij, odstaw na miesiąc w jasne, ciepłe miejsce. Po tym
czasie płyn zlej, przecedź przez sito i rozlej do butelek. Butelki
zamknij, zalakuj i wynieś na 6 miesięcy do piwnicy albo w inne ciemne,
chłodne miejsce.
Malinowa-przeciwgorączkowa
Składniki : 50 dag malin, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wody, 15 dag cukru
Maliny
przebierz, oczyść. Wsyp do szklanego słoja, lekko rozgnieć, zalej
spirytusem. Słój zamknij, odstaw na 3 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym
czasie zlej płyn znad owoców, przecedź do przez sito wyłożone bibułą. Z
wody i cukru ugotuj syrop przestudzony dodaj do alkoholu, odstaw na
tydzień. Przefiltruj, rozlej do butelek. Nalewka powinna dojrzewać 6
miesięcy.
Nalewka miętowa- przy problemach z trawieniem
Składniki : kilka gałązek mięty, 1/2 litra spirytusu, 1/2 litra przegotowanej wody z rozpuszczonym w niej cukrem, skórkę z cytryny
Do
szklanego słoja włożyć skórkę z cytryny, kilka gałązek mięty, dodać 1/2
litra spirytusu i 1/2 litra przegotowanej wody z rozpuszczonym w niej
cukrem. Odstawić na minimum 4 tygodnie po czym przecedzić.
Nalewka orzechowa- przy zatruciach pokarmowych
Składniki : Pół szklanki niedojrzałych, pokrojonych orzechów włoskich (z zielonymi łupinami), 0,4 litra 70% spirytusu
Pół
szklanki niedojrzałych, pokrojonych orzechów włoskich (z zielonymi
łupinami) zalać 0,4 litra 70% spirytusu, odstawić w szklanym naczyniu na
14 dni. Przecedzić i przelać do butelek. Stosować ok. 1 ml nalewki
rozcieńczonej w niewielkiej ilości wody.
Nalewka z czarnego bzu- na przeziębienie
Z czarnego bzu możemy robić dwie lecznicze nalewki — obydwie skuteczne w przeziębieniach.
Pierwszą przygotowujemy wiosną, kiedy na krzewach rozwijają się kwiaty — białe baldachy. Wówczas 5 dużych baldachów zalewamy 1 litrem dobrego białego wina. Nalewka może stać dwa, trzy tygodnie. Po tym czasie zalewamy ją i wyciskamy przez gazę. Przechowujemy w ciemnych butelkach.
W końcu
lata dojrzałe jagody czarnego bzu, po oczyszczeniu z zielonych części,
zalewamy wódką lub spirytusem pamiętając o zachowaniu proporcji: na 0,5
kg jagód — 1 szklanka wódki. Po tygodniu wyciskamy przez płótno.
Przechowujemy w ciemnych butelkach lub w ciemnym miejscu. Pijemy w
okresie przeziębienia 30—40 kropli 3 razy dziennie z wodą lub herbatą.
Nalewka z szyszek chmielu- oczyszcza płuca
Szyszki
chmielu można kupić w sklepie zielarskim. 50 g szyszek zalać szklanką
70% spirytusu. Odstawić na 10 dni, przecedzić. Pić trzy razy dziennie po
łyżeczce.
Zwolennicy tych trunków i ich producenci
podkreślają ich walory zdrowotne i smakowe. Jednak pod warunkiem, że
pije się je w niewielkich ilościach – najwyżej dwa małe kieliszki.
Oczywiście nalewki nie nadają się do podawania leczniczo dzieciom. Nie
powinno się też spożywać ich przy stosowaniu lekarstw.
Jak każdy lek który ma służyć naszemu zdrowiu rozkoszujmy się naszymi nalewkami z rozwagą tak aby nie przesadzić z tym leczeniem.