Osteoporoza – co to takiego?
Osteoporoza
to stopniowe zanikanie masy kostnej, prowadzące do rzeszotowienia kości
(osteon - kość, poros - dziura). Choroba zwykle najpierw atakuje
kręgosłup, potem miednicę. Może wiele lat rozwijać się bezboleśnie.
Coraz cieńsze kości łatwo mogą ulegać złamaniu, a najbardziej narażone
są biodra i nadgarstki. Gdy kość stanie się porowata, szanse na jej
odbudowanie są małe. Oprócz złamań do jej objawów należą ponadto
przewlekły ból i ograniczenie zdolności poruszania się.
Stopień narażenia
Nie
każdy z nas jest tak samo narażony na tę chorobę. W grupie zwiększonego
ryzyka są kobiety wysokie i szczupłe, o jasnych włosach i drobnych
kościach. Szczególne zagrożenie dotyczy również tych pań, które w wieku
kilkunastu lat wielokrotnie poddawały się drastycznym dietom
odchudzającym (duże niedobory wapnia w wieku dojrzewania mogą spowodować
wcześniejsze wystąpienie u nich osteoporozy). Ryzyko zachorowania na
osteoporozę znacznie zwiększa się także po menopauzie. Gdy zanika
miesiączkowanie, estrogeny nie chronią już kości jak przedtem.
Wśród przedstawicieli obydwu płci, w grupie największego ryzyka, są także osoby:
- z dziedziczną skłonnością - w ich rodzinach występowały przypadki częstych złamań nóg, ramion czy stawów biodrowych,
- z
zaburzeniami wchłaniania lub innymi poważnymi schorzeniami
gastrycznymi, w wyniku których wapń nie przyswaja się tak dobrze, jak u
ludzi zdrowych
- przyjmujący stale preparaty rozrzedzające krew (heparynę), co powoduje pogorszenie przyswajania wapnia przez organizm,
- cierpiący na niektóre choroby przewlekłe, np. neurologiczne czy reumatyczne oraz zażywający preparaty sterydowe,
- stosujący przez dłuższy czas preparaty odchudzające, zawierające kwas fosforowy, który osłabia wchłanianie wapnia,
- po długim unieruchomieniu,
- amatorzy dużych porcji mocnej kawy, gdyż kofeina nasila wydalanie wapnia z organizmu.
Jak ochronić swoje kości?
Udowodniono,
że naturalny proces stopniowego ubywania masy kostnej zaczyna się już
od 30. roku życia. Jego powodem jest utrata wapnia z kości. Zatem im
więcej tego minerału zgromadzimy w nich do tego czasu, tym mniejsze
prawdopodobieństwo, że w wieku dorosłym będzie grozić nam osteoporoza.
Aby wyrównać zapotrzebowanie na wapń, a jak wynika z badań, prawie
wszyscy dostarczamy go dziennie o 30 proc. za mało, organizm musi
czerpać go z własnych zapasów - głównie z zębów i kości. Warto więc jak
najwcześniej zacząć myśleć o uzupełnianiu niedoborów wapnia, by jak
najdłużej cieszyć się mocnymi kośćmi i zdrowymi zębami.
By były zdrowe
- Wapń
znajdziesz przede wszystkim w mleku oraz jogurcie - pij naturalny, ma
najwięcej wapnia. Jeśli nie pijesz codziennie samego mleka, możesz łatwo
zwiększyć spożycie wapnia, gotując na mleku ryż czy płatki owsiane,
dodając odtłuszczone mleko w proszku do zup, sosów czy koktajli
owocowych oraz zastępując śmietanę chudym jogurtem naturalnym.
- Dużo wapnia jest też w sardynkach, śledziach i przetworach z soi, grochu czy fasoli.
- Sporo wapnia zawierają jajka oraz niektóre warzywa, np. brokuły.
- Dobrym jego źródłem są też suszone morele.
- W sklepach pojawia się coraz więcej produktów wzbogacanych wapniem, np. sok pomarańczowy, jogurty dla dzieci.
Inne sposoby na mocne kości:
Poza dietą warto skorzystać z innych porad, dzięki którym kości staną się mocniejsze.
- Łykaj tabletki z wapniem i witaminą D3, konieczną do prawidłowego przyswajania wapnia
- Nie
stresuj się - Stres przyspiesza uciekanie wapnia z organizmu. Jeśli
taki stan trwa długo, może w dużym stopniu osłabić układ kostny
- Wstań
z fotela! Aktywność fizyczna jest niezbędna nie tylko dla mięśni i
stawów, ale też kości. Uwielbiają one naciskanie, naprężanie i częste
zmiany pozycji. Dzięki temu w tkance kostnej zachodzą stałe procesy
odnowy. Pamiętaj, że bezczynność to pierwszy stopień do... osteoporozy.
Wchodź po schodach albo ćwicz 3 razy w tygodniu po pół godziny. Wybieraj
ćwiczenia obciążające układ kostny: bieganie, skakanie ze skakanką,
aerobik, tenis, jazda na rowerze, spacery – sprzyjają zwiększeniu
gęstości tkanki kostnej.
- Ogranicz sól - powoduje ona utratę wapnia z moczem
- Zerwij
z nałogami - nie pij więcej niż 1 filiżankę kawy dziennie (kofeina
zmniejsza wchłanianie wapnia) i odstaw papierosy, które obniżają poziom
estrogenów ułatwiających przyswajanie wapnia z pożywienia.
- Wystawiaj
twarz do słońca – pod wpływem działania promieni ultrafioletowych
organizm wytwarza witaminę D, która zwiększa przyswajanie wapnia nawet o
80 proc.!
- Unikaj niskokalorycznych diet, które
uwzględniają zbyt mało tłuszczów (są one niezbędne do przyswajania
witaminy D). Ogranicz też preparaty odchudzające z dodatkiem związków
fosforu – jego nadmiar blokuje wchłanianie wapnia.
- Pij gorącą czekoladę - mleczne napoje są bogate w wapń
- Zapytaj
lekarza, czy leki, które przyjmujesz, nie osłabiają kości. W razie
zwiększonego zagrożenia stosuj profilaktycznie preparaty wapniowe.
- Badaj
się. Skończyłaś 35 lat? Poproś lekarza o skierowanie na badanie
densytometryczne, które oceni gęstość twoich kości. Badanie to jest w
pełni bezpieczne i bezbolesne.