Pij mleko, będziesz wielki

Mleko jest produktem gruczołu mlekowego, wytworzonym w okresie laktacyjnym. Jest pokarmem zapewniającym wszystkie składniki pokarmowe niezbędne w pierwszych okresach życia.

Skład ilościowy i jakościowy mleka jest przystosowany do potrzeb rozwojowych danego gatunku. Mleko zawiera białka, cukry, tłuszcze, witaminy oraz sole mineralne.

Żywieniowcy na całym świecie uznają mleko za niezbędny i wartościowy składnik codziennej diety.

Picie 2 szklanek mleka dziennie przyniesie korzyści dla zdrowia każdemu niezależnie od wieku.

Mleko niezbędne jest do utrzymania prawidłowego zdrowia. Wpływa też na urodę i na kondycję. Mleko jest zarówno dla ludzi jak i dla zwierząt ważnym pokarmem.

Najistotniejszą rolę w naszym życiu odgrywa mleko krowie. Jest najczęściej używane na co dzień. Wapń z mleka krowiego jest najlepiej przyswajalny przez nasz organizm, 3-krotnie lepiej niż wapń z produktów roślinnych.

Niemowlęta. 

Mleko krowie nie powinno być podawane niemowlętom przed 1. rokiem życia, ponieważ może wywoływać reakcje alergiczne, cukrzycę lub anemię. Przyczyną jest zawartość w mleku krowim innych białek niż w mleku kobiecym. Powstałe w dzieciństwie reakcje alergiczne na te białka mogą się utrzymywać na wiele lat lub przekształcić w inne alergie. Dodatkowo, mleko krowie posiada zbyt dużo soli mineralnych, co obciąża układ wydalniczy dziecka. 

Witaminy i minerały.

W mleku znajduje się 9 witamin i minerałów.

Należą do nich:

* białko
* witamina D
* witamina A
* witamina B2
* witamina B12
* fosfor
* potas
* wapń
* niacyna

Co może dla Ciebie zrobić codzienna dawka mleka??

* profilaktyka  

* mocne kości   

* piękny uśmiech        

* mocne mięśnie    

* odporność        

* prawidłowe ciśnienie   

* pracowite krwinki   

* lepszy umysł    

* rozwój dzieci   

Mleko surowe tzw. prosto od krowy ma wysoką wartość odżywczą, lecz nie powinno być w tej postaci spożywane. Posiada ono przeważnie wysokie zakażenie mikrobiologiczne powstałe podczas udoju czy transportu.