Próchnica to bakteryjna choroba zakaźna tkanek twardych zęba
objawiająca się demineralizacją substancji nieorganicznych i później
proteolizą substancji organicznych spowodowana działaniem kwasów
wytworzonych przez bakterie w płytce nazębnej w wyniku metabolizmu
cukrów pochodzenia zewnątrz- i wewnątrzustrojowego.
Próchnica
zębów nazywana jest schorzeniem społecznym, która istnieje od zarania
dziejów. Występuje ona w różnych miejscach świata, ale w szczególności w
miejscach gdzie w dużych ilościach spożywane są oczyszczone cukry.
Próchnicę
wywołuje czynnik taki jak płytka nazębna, ściśle przylegająca do zębów,
zawierająca liczne drobnoustroje. Schorzenie to może dotyczyć zarówno
zębów mlecznych, jak i stałych, przy czym w tej pierwszej grupie
znacznie szybciej się szerzy ze względu na różnice morfologiczne,
chemiczne i słabszą mineralizację. Próchnica zazwyczaj umiejscawia się w
rowkach i zagłębieniach na powierzchniach żujących zębów trzonowych, na
powierzchniach stycznych zębów trzonowych i przedtrzonowych, oraz na
powierzchni przyszyjkowych wszystkich zębów.
Próchnica zębów
mlecznych stanowi poważny problem wśród dzieci w Polsce. Badania
prowadzone w referencyjnych ośrodkach stomatologicznych w latach
2004-2009, uwidoczniły prawdziwą skalę problemu próchnicy wśród
najmłodszych. Częstość próchnicy zębów wzrasta z wiekiem, osiągając u
3-latków ok. 45-77%, u 4-latków ok. 50-66%, a u 6-latków, aż 57-94%.
U
osób dorosłych, w przedziale wiekowym 35–44 lata, średnio po 19 zębów
jest dotkniętych próchnicą, a 1,6 % jest już bezzębnych! W wieku
emerytalnym już około 35 % Polaków jest bezzębnych. Statystyczny
przedstawiciel tej grupy ma 5 zachowanych zębów, podczas gdy w USA –16, a
w Japonii – 12.
Próchnicę można klasyfikować ze względu na miejsce występowania oraz jej przebieg.
Można wyróżnić:
- Próchnicę kwitnącą
– ten typ postępuje szybko i swoim zasięgiem obejmuje w krótkim czasie
wiele zębów. Niejednokrotnie dotyczy powierzchni zębów wolnych od
próchnicy. Występuje zazwyczaj u osób ze zmniejszonym wydzielaniem śliny
lub u młodych ludzi spożywających często kariogenne produkty,
- Próchnicę wczesną
- pojawia się na zębach mlecznych w krótkim czasie od momentu ich
wyrznięcia. Najczęściej dotyczy jednak zębów siecznych szczęki, a
następnie rozwija się dalej i uszkadza kolejne grupy zębów. Powstaje na
powierzchniach wargowych w okolicy szyjki zęba, czyli tuż przy dziąśle.
Cechuje się bardzo szybkim przebiegiem, w wyniku którego dochodzi do
zniszczenia dużej powierzchni zębów w krótkim czasie,
- Próchnicę butelkową
– to jest jedną z odmian próchnicy opisanej powyżej. Jej przyczyną
jest przedłużone karmienie butelką dziecka, zwłaszcza jeśli dotyczy to
pokarmów sztucznie dosładzanych. Mają one zazwyczaj papkowatą
konsystencję, co jet powodem przyklejania się resztek do słabo
zmineralizowanych zębów w miejscu przylegania smoczka. W wyniku tego w
bardzo szybkim czasie pojawiają się tam ubytki próchnicowe,
- Próchnicę ostrą
- pojawia się gdy atak bakteryjny jest dominujący nad procesami
obronnymi zęba. Najczęściej spotyka się go u osób młodych, gdyż kanaliki
zębinowe są u nich znacznie szersze niż u dorosłych, a to z kolei
sprzyja szybkiemu rozwojowi próchnicy. Przybiera ona wtedy kolor jasny i
miękką, mazistą konsystencję,
- Próchnicę przewlekłą
– dotyczy ona najczęściej u osób dorosłych i starszych. Postępuje ona
wolniej niż próchnica ostra, a jest to związane z fizjologicznymi
mechanizmami obronnymi, takimi jak odkładanie się zębiny wtórnej
obronnej. Kanaliki zębinowe z wiekiem robią się coraz węższe, a to z
kolei zapobiega szybkiemu rozwojowi próchnicy. Przybiera ona ciemny
kolor i dosyć twardą konsystencję,
- Próchnicę wtórna
– zwykle pojawia się wokół wcześniej założonego wypełnienia. Powodem
mogą być błędy powstające w trakcie opracowywania ubytku, jakość
materiału do wypełnienia, brak szczelności brzeżnej wypełniania lub
odłamanie jego brzegu,
- Próchnicę nietypową – występuje w zębach martwych (leczonych uprzednio kanałowo lub z obumarłą miazgą).
Bardzo
istotne w przypadku próchnicy jest jej zapobieganie. Chodzi o działania
mające na celu zmniejszenie produkcji kwasów w jamie ustnej poprzez
eliminację bakterii i cukrów, a tym samym zwiększanie odporności zębów.
Można to uczynić poprzez:
- higiena jamy ustnej (mycie zębów przynajmniej dwa razy dziennie),
- właściwa dieta,
- stosowanie preparatów z fluorem,
- kontrolne wizyty su stomatologa.