Wpływ witamin oraz składników mineralnych na organizm kobiety w ciąży:
Kwas foliowy
- jedną z najważniejszych witamin dla rozwoju płodu jest folacyna -
popularnie zwana kwasem foliowym .Jest jedną z witamin grupy B biorącą
udział w tworzeniu krwinek czerwonych. Obecność kwasu foliowego
zmniejsza ryzyko powstawania wad rozwojowych układu nerwowego
polegających na nieprawidłowej budowie mózgu bądź rdzenia kręgowego.
Dlatego ważne jest by wszystkie kobiety w wieku rozrodczym, zwłaszcza
przed planowaną ciążą i w pierwszych tygodniach ciąży powinny
przyjmować suplement zawierający 0,4mg kwasu foliowego dziennie.
Witamina C
- jest potrzebna do rozwoju wszystkich narządów. Poprawia wchłanianie
żelaza, spożywając odpowiednie ilości tej witaminy kobiety są mniej
narażone na anemię. Ponadto witamina C jest doskonała w zwalczaniu
infekcji wirusowych w ciąży.
Żelazo – odgrywa
istotną rolę w prawidłowym wytwarzaniu hemoglobiny- barwnika krwinek
czerwonych, który transportuje tlen do komórek. Niedobór żelaza prowadzi
do niedokrwistości u ciężarnej, może być przyczyną pojawienia się
infekcji w drogach moczowych.
Jod – jest
pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej syntezy hormonów tarczycy.
Dostarczenie organizmowi podczas ciąży odpowiedniej ilości tego
pierwiastka, ma istotne znaczenie w rozwoju fizycznym i umysłowym
dziecka, zapobieganiu poronieniom i porodom martwych płodów.
Wapń -
jest bardzo ważny dla prawidłowego metabolizmu kości i zębów. Zapewnia
prawidłową gęstość kostną u noworodka, może także zapobiegać
występowaniu u matki nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego
oraz przedwczesnemu porodowi.
Magnez - jest
bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu
nerwowego. Ponadto ma działanie tokolityczne –przeciwdziałając
występowaniu przedwczesnej czynności skurczowej mięśnia macicy.
Witamina D - jest odpowiedzialna za prawidłowe uwapnienie kości. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta w ciąży dwukrotnie.
Witamina E – jest przeciwutleniaczem, zapobiega niszczeniu komórek i tkanek.
Przyszłe
mamy powinny unikać bezwartościowych produktów konserwowanych i
wysokokalorycznych, które powodują gromadzenie zapasowej tkanki
tłuszczowej niepotrzebnie obciążając i tak już nadwerężone stawy
kręgosłupa. Wymienione produkty mogą mieć niekorzystny wpływ na rozwój i
zdrowie przyszłego dziecka. Jak wiemy, jego organizm dla prawidłowego
rozwoju potrzebuje najbardziej wartościowych składników pokarmowych. Ich
niedobory mogą spowodować nieprawidłowości w rozwoju, nie bez wpływu na
zdrowie matki.
PIĘĆ ZASAD PRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA SIĘ W CIĄŻY:
1.
Należy dbać o jakość i różnorodność spożywanych posiłków. Planować swój
dzień, tak aby jeść od 4 do 6 pełnowartościowych posiłków.
2.
Produkty zbożowe (zboża, ziarna, nasiona i pestki) powinny być głównym
źródłem energii do życia i pracy. Owoce należy jeść razem ze zbożami, w
odpowiednich proporcjach.
3. Pamiętać o produktach mlecznych: mleku, maślance, kefirze i naturalnych jogurtach. Unikać konserwantów i dodatków smakowych.
4.
Do każdego posiłku jeść warzywa i owoce (w sumie 5-6 porcji dziennie).
To niezbędna porcja witamin i minerałów dla przyszłej mamy i dziecka.
5.
Pić dużo wody mineralnej, najlepiej między posiłkami (od 1,5 –3,0
litrów dziennie). Wyeliminować z diety napoje gazowane typu cola, soki
owocowe konserwowane chemicznie, napoje energetyczne.