MENU...
Facebook

Witaminy i minerały w ciąży

Prawidłowe odżywianie kobiet w okresie poprzedzającym ciążę oraz w trakcie ciąży, ma bardzo duże znaczenie dla prawidłowego jej przebiegu, rozwoju płodu, a także zdrowia dziecka po urodzeniu. Odpowiednia dieta matki ma duży wpływ na zdrowie dziecka zarówno w pierwszych latach jego życia, jak i w wieku dorosłym.
Odpowiedzialnie odżywiająca się kobieta ciężarna powinna dbać o to, by jej organizm dostawał dzienne zapotrzebowanie na energię (kalorie) zawartą w białku, witaminach, składnikach mineralnych, węglowodanach oraz nienasyconych kwasach tłuszczowych.

Wpływ witamin oraz składników mineralnych na organizm kobiety w ciąży:


Kwas foliowy - jedną z najważniejszych witamin dla rozwoju płodu jest folacyna - popularnie zwana kwasem foliowym .Jest jedną z witamin grupy B biorącą udział w tworzeniu krwinek czerwonych. Obecność  kwasu foliowego zmniejsza ryzyko powstawania  wad rozwojowych układu nerwowego polegających na  nieprawidłowej budowie  mózgu bądź  rdzenia kręgowego. Dlatego ważne jest by wszystkie kobiety w wieku rozrodczym, zwłaszcza przed planowaną ciążą i w pierwszych tygodniach ciąży  powinny przyjmować suplement zawierający 0,4mg kwasu foliowego dziennie.


Witamina C - jest potrzebna do rozwoju wszystkich narządów. Poprawia wchłanianie żelaza, spożywając odpowiednie ilości tej  witaminy  kobiety są mniej narażone na anemię. Ponadto witamina C jest doskonała w zwalczaniu infekcji wirusowych w ciąży.


Żelazo – odgrywa istotną rolę w prawidłowym wytwarzaniu hemoglobiny- barwnika krwinek czerwonych, który transportuje tlen do komórek. Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości u ciężarnej, może być przyczyną pojawienia się infekcji w drogach moczowych.


Jod – jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej syntezy hormonów tarczycy. Dostarczenie organizmowi podczas ciąży odpowiedniej ilości tego pierwiastka, ma istotne znaczenie w rozwoju fizycznym i umysłowym dziecka, zapobieganiu poronieniom i  porodom martwych płodów.


Wapń - jest bardzo ważny dla prawidłowego metabolizmu kości i zębów. Zapewnia prawidłową gęstość kostną u noworodka, może także zapobiegać występowaniu u matki nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego  oraz przedwczesnemu porodowi.


Magnez - jest bardzo istotny dla prawidłowego funkcjonowania  mięśni i układu nerwowego. Ponadto ma działanie tokolityczne  –przeciwdziałając występowaniu przedwczesnej czynności skurczowej mięśnia macicy.


Witamina D - jest odpowiedzialna za prawidłowe uwapnienie kości. Zapotrzebowanie na tę witaminę wzrasta w ciąży dwukrotnie.


Witamina E – jest przeciwutleniaczem, zapobiega niszczeniu komórek i tkanek.


Przyszłe mamy powinny unikać bezwartościowych produktów konserwowanych i wysokokalorycznych, które powodują gromadzenie zapasowej tkanki tłuszczowej niepotrzebnie obciążając i tak już nadwerężone stawy kręgosłupa. Wymienione produkty mogą mieć niekorzystny wpływ na rozwój i zdrowie przyszłego dziecka. Jak wiemy, jego organizm dla prawidłowego rozwoju potrzebuje najbardziej wartościowych składników pokarmowych. Ich niedobory mogą spowodować nieprawidłowości w rozwoju, nie bez wpływu na zdrowie matki.


                         PIĘĆ ZASAD PRAWIDŁOWEGO ODŻYWIANIA SIĘ W CIĄŻY:


1. Należy dbać o jakość i różnorodność spożywanych posiłków. Planować swój dzień, tak aby jeść od 4 do 6 pełnowartościowych posiłków.
2. Produkty zbożowe (zboża, ziarna, nasiona i pestki) powinny być  głównym źródłem energii do życia i pracy. Owoce należy jeść razem ze zbożami, w odpowiednich proporcjach.
3. Pamiętać o produktach mlecznych: mleku, maślance, kefirze i naturalnych jogurtach. Unikać konserwantów i dodatków smakowych.
4.  Do każdego posiłku jeść warzywa i owoce (w sumie 5-6 porcji dziennie). To niezbędna porcja witamin i minerałów dla przyszłej mamy i dziecka.
5. Pić dużo wody mineralnej, najlepiej między posiłkami (od 1,5 –3,0 litrów dziennie). Wyeliminować z diety napoje gazowane typu cola, soki owocowe konserwowane chemicznie, napoje energetyczne.


   Jeśli tego nie robisz, to pamiętaj o uzupełnieniu codziennej diety w suplementy diety zawierające kompleksowy zestaw witamin i minerałów.