MENU...
Facebook

Zapobieganie grypie

A co może zrobić każdy z nas aby nie zachorować na grypę?

Wzmacniaj się        
Dbaj o to, by rodzina dobrze się wysypiała i odżywiała racjonalnie- w sposób zwiększający odporność. W jadłospisie ważną pozycję muszą zajmować świeże owoce i warzywa, całe ziarna zbóż, a także chude mięso i sery, będące źródłem aminokwasów koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Eliminuj zarazki ze swego otoczenia
Codziennie dokładnie czyść blaty i stoły. Zmywaj naczynia i sztućce po każdym posiłku i regularnie pierz pościel. Dezynfekuj przedmioty dotykane przez wiele osób- takie jak klamki, telefony czy piloty. Pamiętaj o regularnym wietrzeniu mieszkania.

Dbaj o higienę osobistą
Starannie myj ręce wodą i mydłem lub preparatem alkoholowym. Unikaj wycierania rąk i twarzy ręcznikiem, którego używali inni, nie wyłączając członków rodziny. Nie dotykaj oczu, nosa ani ust nieumytymi rękami. Jeśli to możliwe, podczas kaszlu lub kichania zasłaniaj usta i nos chusteczką higieniczną, którą od razu wyrzuć. Wystrzegaj się wspólnego korzystania z różnych urządzeń- na przykład telefonów- będących rozsadnikami zarazków. Takie pożyteczne nawyki należy wpajać dzieciom, a o higienę dbać zawsze, a szczególnie w sezonie grypowym.

Mniej wzgląd na innych
Ryzyko, że kogoś zarazimy, istnieje już przeddzień pojawienia się symptomów grypy i utrzymuje się przez pierwsze 5 dni po zachorowaniu.

Szczepienia przeciw grypie
Kolejnym sposobem zapobiegania grypy jest coroczne jesienne sczepienie. Najlepszym okresem do szczepienia są miesiące wrzesień lub październik. Szczepienie powinno być powtarzane co roku po konsultacji z lekarzem.

A co może zrobić każdy z nas aby nie zachorować na grypę?

Wzmacniaj się        
Dbaj o to, by rodzina dobrze się wysypiała i odżywiała racjonalnie- w sposób zwiększający odporność. W jadłospisie ważną pozycję muszą zajmować świeże owoce i warzywa, całe ziarna zbóż, a także chude mięso i sery, będące źródłem aminokwasów koniecznych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Eliminuj zarazki ze swego otoczenia
Codziennie dokładnie czyść blaty i stoły. Zmywaj naczynia i sztućce po każdym posiłku i regularnie pierz pościel. Dezynfekuj przedmioty dotykane przez wiele osób- takie jak klamki, telefony czy piloty. Pamiętaj o regularnym wietrzeniu mieszkania.

Dbaj o higienę osobistą
Starannie myj ręce wodą i mydłem lub preparatem alkoholowym. Unikaj wycierania rąk i twarzy ręcznikiem, którego używali inni, nie wyłączając członków rodziny. Nie dotykaj oczu, nosa ani ust nieumytymi rękami. Jeśli to możliwe, podczas kaszlu lub kichania zasłaniaj usta i nos chusteczką higieniczną, którą od razu wyrzuć. Wystrzegaj się wspólnego korzystania z różnych urządzeń- na przykład telefonów- będących rozsadnikami zarazków. Takie pożyteczne nawyki należy wpajać dzieciom, a o higienę dbać zawsze, a szczególnie w sezonie grypowym.

Mniej wzgląd na innych
Ryzyko, że kogoś zarazimy, istnieje już przeddzień pojawienia się symptomów grypy i utrzymuje się przez pierwsze 5 dni po zachorowaniu.

Szczepienia przeciw grypie
Kolejnym sposobem zapobiegania grypy jest coroczne jesienne sczepienie. Najlepszym okresem do szczepienia są miesiące październik lub listopad. Szczepienie powinno być powtarzane co roku po konsultacji z lekarzem.