MENU...
Facebook

Zatrucia

Zatrucie to stan zaburzeń czynności organizmu spowodowany wprowadzeniem do niego trucizny. Jest nią  prawie każda substancja, która w określonych okolicznościach a poza tym w odpowiednio dużej dawce może wywołać zmiany struktury lub czynności organizmu. Efektem tego może być śmierć lub choroba.  Substancje chemiczne ulegają podziałowi na klasy w zależności od stopnia toksyczności:

klasa I i  II – silnie toksyczne,
klasa III i IV – średnio i słabo toksyczne,
klasa V – praktycznie nietoksyczne.

Najczęstsze przyczyny zatruć to: tlenek węgla i gaz ziemny, leki, alkohol, środki czyszczące i piorące, grzyby kapeluszowe, stężone kwasy i zasady.

Wbrew pozorom zatrucia  nie są to zjawiska sporadyczne,  klasyfikacja zatruć ukazuje, że może być to zjawisko nieumyślne, ale także świadome.

Przyczyny wystąpienia zatrucia:

  • zatrucie przypadkowe (omyłkowe przyjęcie trucizny, skażenie środowiska),
  • zatrucie umyślne (zbrodnicze, samobójcze samozatrucie bez tendencji samobójczych,    egzekucja), 
  • zatrucie chorobowe (bakteryjne, ciążowe),
  • zatrucie przemysłowe (skażenie środowiska pracy).

Przebieg zatrucia  może mieć charakter ostry lub przewlekły. O tym pierwszym mówimy gdy objawy chorobowe rozwijają się szybko, natomiast zatrucie przewlekłe to wynik długotrwałego działania trucizny w małych dawkach, które często nie dają widocznych objawów klinicznych. Dopiero na skutek nagromadzenia w organizmie trucizny dochodzi do wystąpienia objawów zatrucia. W zależności od rodzaju zażytej trucizny objawy zatrucie mogą się różnić. Jednak wśród najczęściej obserwowanych objawów zatrucia należy wymienić: bóle i zawroty głowy, senność i zaburzenia świadomości, zaburzenia widzenia, uczucie zimna, nudności i wymioty, zaburzenia oddychania, dreszcze, gorączka.
 Duży odsetek zatruć to zatrucia pokarmowe wynikające z błędów dietetycznych bądź spożycia „złego” pokarmu.

Podstawowe zasady leczenia zatruć:

  • usunięcie z organizmu niewchłoniętej trucizny lub niedopuszczenie do jej wchłonięcia,
  • zastosowanie odtrutki,
  • usunięcie już wchłoniętej trucizny z organizmu (lub przyśpieszenie jej wydalania),
  • zapobieganie i leczenie następstw toksycznego działania trucizny na organizm.


Rodzaj zatrucia                                                       Płyn osłabiający działanie trucizny
* Leki, grzyby, zatrucia pokarmowe                    Woda z węglem lekarskim (aktywowanym)
* Kwasy                                                                Woda z białkiem kurzym (4 białka/szklankę),                                                                                     mleko

* Zasady                                                               Woda z kwaskiem cytrynowym w stosunku 10:1
* Jodyna                                                               Woda z mąką ziemniaczaną (zawiesina)
* Leki, zatrucia pokarmowe                                 Woda z sokiem malinowym
* Morfina                                                                Mocna herbata
 
W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub niepokojących objawów należy zawsze skonsultować się z lekarzem i nie podejmować działania samemu.