ŻELAZO – jest zaliczane to tzw. pierwiastków śladowych czyli mikroelementów, które
odgrywa istotną rolę w życiu człowieka, przede wszystkim w czynności układu sercowo –
naczyniowego, nerwowego, a także w obronie immunologicznej organizmu.
Żelazo bierze udział w wielu ważnych procesach metabolicznych w organizmie człowieka tj.:
Mikroelement ten jest składnikiem hemoglobiny, mioglobiny (czerwony składnik mięśni),
ferrytyny (białko występujące w śledzionie, wątrobie i szpiku kostnym) oraz kofaktorem
wielu enzymów.
Zdrowy organizm dorosłego człowieka posiada ok. 4g żelaza.
Zapotrzebowanie na ten pierwiastek jest zmienne i zależne od wieku, płci i stanu organizmu:
Niedobór żelaza jest jednych z najczęściej spotykanym niedostatkiem wśród składników
mineralnych na świecie.
Do niedoboru tego pierwiastka może doprowadzić:
niewystarczająca podaż w diecie
zwiększone zapotrzebowanie na żelazo
zmniejszona zdolność wchłaniania z przewodu pokarmowego
Najbardziej narażonymi grupami na niedobór żelaza są kobiety w ciąży, dzieci w okresach
intensywnego wzrostu, osoby starsze, osoby z choroba nowotworową.
Niedobór żelaza w organizmie może prowadzić do ANEMII. Jest to potoczna nazwa
niedokrwistości, czyli zbyt małej ilości hemoglobiny w erytrocytach (krwinkach
czerwonych), bądź zbyt małej ilości samych tych krwinek. Jest to choroba nierzadko
spotykana i zazwyczaj niegroźna, ale w niektórych przypadkach może prowadzić do
poważnych
zaburzeń. Na anemię częściej chorują kobiety, które narażone są na
utratę krwi podczas miesiączki, a także podczas ciąży, gdy spada poziom
androgenów – hormonów niezbędnych do prawidłowego tworzenia się krwinek
czerwonych (dlatego tak często występuje anemia w ciąży). Objawami
anemii mogą być: senność, zmęczenie, mroczki przed czami, duszności,
zawroty głowy, omdlenia, bladość skóry, czy szum w uszach. Mogą również
wystąpić krwawienia z nosa, mocz o ciemnym zabarwieniu i krew w stolcu.
Zwykle nie są to objawy dokuczliwe, więc bardzo często zostają
zlekceważone, a o niedokrwistości dowiadujemy się przypadkiem, przy
okazji badań krwi, które wykazują obniżony poziom hemoglobiny.
Objawy niedoboru żelaza w organizmie człowieka mogą być bardzo różne. Między innymi należy do nich:
Niedobór żelaza jest szkodliwy dla człowieka, także nadmiar tego pierwiastka może
powodować zły wpływ na jego organizm. Zbyt duża zawartość żelaza w organizmie może
odkładać się w trzustce, wątrobie i innych narządach powodując tzw.
HEMACHROMATOZĘ. Objawy zatrucia u dorosłych zdrowych osób są rzadkie.
Przedawkowanie żelaza powoduje podwyższone ryzyko chorób serca oraz chorób
nowotworowych.
Żelazo dzielimy się na hemowe, gdzie źródłem są głównie produkty pochodzenia
zwierzęcego oraz niehemowe zawarte przede wszystkim w produktach roślinnych. Żelazo
hemowe
przyswaja się w ok. 20%, natomiast znacznie gorzej wchłania się żelazo
niehemowe - tylko w 5%. Zaznaczyć należy, że w codziennej diecie powinno
się znaleźć żelazo z jednego bi drugiego źródła.
Źródłem żelaza jest przede wszystkim:
Prawidłowy dobór produktów w codziennej diecie znacznie ogranicza ryzyko niedoboru
żelaza.
Należy pamiętać, że przyswajalność tego pierwiastka zwiększa spożywanie
pokarmów bogatych w żelazo łącznie z produktami zawierającymi dużą
ilość witaminy C oraz kwasu cytrynowego (np. kiszona kapusta, brokuły,
czerwona papryka, natka pietruszki, czarna porzeczka, pomarańcze).
Natomiast pokarmy bogate w wapń, polifenole, fityniany, oraz fosforany
zmniejszają wchłanianie żelaza w organizmie (np. białko sojowe, kawa,
herbata, orzechy, czekolada mleczna, otręby pszenne, sery, mleko).