Dna moczanowa (skaza moczanowa; podagra) jest chorobą metaboliczną, polegającą na odkładaniu się kwasu moczowego we krwi.
Przyczyną
choroby jest nadmierne wytwarzanie kwasu moczowego wskutek zwiększonego
rozpadu jąder komórkowych lub też upośledzone wydalanie kwasu moczowego
z organizmu z moczem. Kwas moczowy w postaci kryształków, moczanów
otoczonych tkanką łączną na zewnątrz, odkłada się w mięśniach, w tkance
podskórnej, w stawach. Złogi te wywołują odczyn zapalny, powodując
równocześnie niszczenie chrząstek powierzchni stawowych, dając zapalenie
stawów.
Choroba występuje częściej u mężczyzn pomiędzy 30 a 50 rokiem życia; obserwuje się predyspozycje genetyczne.
Objawy
Choroba
charakteryzuje się występowaniem, co pewien czas ostrych napadów,
najczęściej w nocy. Napad pojawia się nagle, dochodzi do podwyższenia
temperatury ciała, obrzęku stawu, zaciemnienia skóry, dużej bolesności
zajętego stawu. Napad mija po kilku dniach tygodniach i pojawia się po
kilku miesiącach lub latach.
Początkowo obejmuje jeden staw. Między
napadami chorzy nie odczuwają żadnych dolegliwości. Wystąpienia napadu
sprzyjają: dieta bogata w puryny, stres, niektóre leki, zwiększony
wysiłek fizyczny. Po wielu latach dochodzi do przewlekłego
wielostanowego zapalenia dnowego, któremu towarzyszą powikłania ze
strony innych narządów, np. nerek, układu krążenia. Prawidłowy poziom
kwasu moczowego we krwi wynosi 7 mg/dl u mężczyzn i 6 mg/dl u kobiet.
Najogólniej ujmując, stężenie kwasu moczowego przekraczające 7 mg/dl
stwarza zagrożenie dną.
Dna może być pierwotna i wtórna, czyli będąca skutkiem innych chorób. Częstsza jest postać wtórna (70%) niż pierwotna.
Dna przebiega najczęściej w czterech stadiach:
- bezobjawowej
- ostrego zapalenia stawów
- okresów międzynapadowych
- przewlekłego zapalenia stawów
Bezobjawowo
może trwać nawet 20-30 lat, zanim ujawni się ostrym napadem dny.
Częściej występuje u osób już otyłych lub z nadwagą. W przypadku
otyłości zalecana jest redukcja masy ciała.
Zalecenia żywieniowe
Celem
diety jest zmniejszenie stężenia kwasu moczowego we krwi. W leczeniu
dny zastosowanie ma dieta ubogopurynowa, w której ważny jest nie tylko
dobór produktów, lecz także sposób jej przygotowania.
Z diety
należy wykluczyć produkty bogate w związki purynowe: wyciągi z kości i
mięsa, podroby, dziczyznę, baraninę, sardynki, szproty, czekoladę, kawę
naturalna, herbatę, kakao, soczewicę, groch, fasolę, grzyby, szpinak.
Ponadto nie zaleca się wędlin, konserw, ostrych przypraw, tłuszczów
zwierzęcych (poza masłem i śmietaną), rabarbaru i alkoholu.
Białko,
witaminy i sole mineralne podaje się w normie fizjologicznej, tłuszcze
ogranicza się do połowy normy, węglowodany natychmiast należy zwiększyć,
gdyż w przeciwieństwie do tłuszczów wzmagają one wydalanie moczanów.
W
planowaniu żywienia poleca się produkty z niewielką ilością puryn lub
niezawierające ich w ogóle. Do produktów tych zalicza się: mleko, sery,
jaja, ograniczonej ilości tłuszcze (śmietana, masło), ryby takie jak
halibut, tuńczyk, łosoś (unikamy ryb wędzonych), owoce, warzywa (oprócz
nasion roślin strączkowych i szpinaku), ryż, miód, dżemy, marmolady,
cukier.
Dozwolone są również produkty zbożowe oraz mięsa w ograniczonej ilości(ok. 50 g/dobę) i tylko gotowane w dużej ilości wody.